Hygge is here to stay!

Hygge is here to stay!

I know, ik ben een beetje late to the party met Hygge, maar toch blijft deze Deense levensfilosofie me fascineren. Het laat me niet los en bovendien is hygge, wat ongeveer klinkt als 'hue-ge', ook gewoon tijdloos. Het is, net als ons oer-Hollandse 'gezellig', niet lekker letterlijk te vertalen. Hygge zou je grof trouwens wél ongeveer als gezelligheid kunnen omschrijven, maar dat dekt de lading toch nog steeds niet écht.

Wat is hygge ook alweer?

Hygge is net zo Deens als de Deense pulsar (hotdogs) en Carlsberg bier. De essentie van hygge is het maken van een fijne warme sfeer, genieten van de goede dingen in het leven met fijne mensen om je heen. De warme gloed van kaarslicht is hygge, net als vrienden en familie. Bij voorkeur tafel je urenlang met fijne sfeermakers, lekker eten en drinken en praat je over de grote en kleine (gemoedelijke?) vraagstukken. Misschien verklaart deze way of life wel waarom de Denen vaak als gelukkigste mensen ter wereld worden genoemd. Dat zo achter elkaar opgesomd te hebben, denk ik dat Hygge en Happlify zonder twijfel familie zijn ;-)

Waar komt hygge vandaan?

Verrassend genoeg komt hygge oorspronkelijk niet uit de Deense taal, maar het uit het Noors. In het Noors betekent hygge zoiets als 'welzijn'. Het woord kwam als eerste voor in het Deense schrift rond het einde van de 18e eeuw en de Denen hebben het sindsdien niet meer losgelaten. Het fijne van hygge is dat het overal toegepast kan worden, wat de Denen dan ook doen. Ook al bereikt hygge daar rondom de kerstperiode zijn piek, je vindt het het hele jaar door en overal in Denemarken.

Hygge recept voor gure dagen

SNOBRØD (draaibrood)

Ok, dit is écht niet het meest speciale brood dat je ooit hebt geproefd, maar door de bereidingswijze scoort het hoog op de hygge-ranglijst. Vooral kinderen zijn er dol op en het combineert heerlijk met elke (liefst zelfgemaakte) soep.

Ingrediënten

Hoeveelheid: 6 stuks 
Bereidingstijd: 1 uur en 15 minuten (inclusief een uur waarin het deeg moet rusten). De baktijd hangt af van het vuur en je geduld, maar meestal ligt die rond de 10 minuten.

• 25 gram boter}
• 1/4 liter melk
• 25 gram gist, 2 theelepels suiker
• 3/4 theelepel zout
• 400 gram bloem (je kan hier natuurijk ook voor een volkoren variant kiezen)
• optioneel: karwijzaad en/of grof zeezout

Bereidingswijze

1. Smelt de boter in een pan en voeg de melk toe. Verhit tot het lauwwarm is. Doe de gist erbij en laat die oplossen.

2. Giet dit mengsel in een grote kom en doe de andere ingrediënten erbij en meng er deeg van. Houd een klein beetje bloem achter. Kneed het deeg goed en doe het terug in de kom. Dek af en laat een uur rijzen op een warme plek.

3. Strooi wat bloem op een werkoppervlak en leg het deeg erop. Kneed opnieuw goed door en voeg de resterende bloem toe. Verdeel het deeg in zes stukjes en maak van elk stukje een slier van ongeveer 40 centimeter lang. Wikkel de sliert om een niet al te dunne (schone) tak (die je eventueel eerst omwikkelt met aluminiumfolie). Paneer het nog niet gare draaibrood met wat karwijzaad en/of grof zeezout.

4. Bak het brood boven de vlammen van een kamp- of haardvuur (of winter barbecue), maar let erop dat je het niet te dicht bij de vlam houdt. Jouw snøbrod is gaar wanneer je een hol geluid hoort als je erop klopt, of wanneer het gemakkelijk van de stok af glijdt.

Klaar voor hygge?

Omarm hygge en verleng het warme gevoel van de feestdagen nog stiekem een beetje...

1 - Beker 3, 2, 1 Hygge

Gezelligheid in zijn eenvoudigste vorm: kaarsje, koekje, warme kop koffie of thee! Deze Blijfabriek mok is geschikt voor zowel de koffie- als ook de theeliefhebber. Hij wordt geleverd met een kleine boodschap over HYGGE en natuurlijk gaat ook weer een mooie bedrag naar onze Blije Spaarpot - hoe hyggelig kan je het hebben? Maak het cadeau heel persoonlijk: Kaarsje erbij, klein zakje zelfgebakken koekjes, lievelingsthee of lekkere koffie!

Verkrijgbaar bij Blijfabriek - €8,90

2 - Hygge - de Deense kunst van het leven

Denemarken is het gelukkigste land ter wereld. Meik Wiking, CEO van het Happiness Research Institute in Kopenhagen, dicht dit grotendeels toe aan hygge, de Deense mentaliteit voor het leven. Denen focussen zich op de dingen die er echt toe doen, zoals quality time met vrienden en familie, en samen genieten van de goede dingen in het leven, zowel buitenshuis als thuis: cocoonen 2.0

Verkrijgbaar bij Bol.com - €15,-

3 - Borduurpakket kussen | Field of daisy

Kies jij dit fijne borduurpakket uit dan heb je een heerlijk project gevonden om op een creatieve manier lekker te ontspannen en lekker hygge te zijn 's avonds. Straks als het kussen af is heb je niet alleen een leuke eye catcher voor in huis maar ook nog eens letterlijk (en misschien ook wel figuurlijk) een steuntje in de rug!

Verkrijgbaar bij Melon & Me - €27,50

Zo, laat die winter dan nog maar even komen. Wij cocoonen wel lekker hygge met een kaarsje, een geurige kop chocomel en een goed boek in ons gezellig gemaakte thuis-hol. Vertel, hoe hygge ben jij eigenlijk?

Mariko NaberAuteur - Mariko Naber
Mariko is het happy brain achter Happlify. Samen met partner Mark runt ze Sell your stuff online, branding agency Loaded ink BNO en Atelier Naber. Ze houdt van feel good, random acts of kindness, gehaktballen, chocolademousse, family time, zee, piña colada, sugar & spice and everything nice 💛

Houd je er ook van om anderen inspireren? Wil jij schrijven of visualiseren over het vinden van geluk in kleine, eenvoudige of logische dingen? Klik hier

Happy thoughts

Bron: Visitdenmark.nl en het boek Hygge van Meik Wiking

Stond daar nog meer? Maak je eigen happy jungle

Laat iets vrolijks achter

Reacties worden eerst eventjes gecheckt.

*best wel verplichte velden