Dit gedeelte bevat momenteel geen inhoud. Voeg inhoud toe aan deze sectie met behulp van de zijbalk.

Dit gedeelte bevat momenteel geen inhoud. Voeg inhoud toe aan deze sectie met behulp van de zijbalk.

Dit gedeelte bevat momenteel geen inhoud. Voeg inhoud toe aan deze sectie met behulp van de zijbalk.

Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

Dit gedeelte bevat momenteel geen inhoud. Voeg inhoud toe aan deze sectie met behulp van de zijbalk.

Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

Warm van binnenuit met Kruidige Aztec Chocolademelk

  • 2 min leestijd

Al duizenden jaren drinken we hier op aarde warme chocolademelk. Het allereerste kopje werd waarschijnlijk gemaakt door de Maya's zo'n 2.500 - 3.000 jaar geleden. Via Mexico belandde het in Europa waar het tot de 19e eeuw zelfs als medicijn werd voorgeschreven tegen onder andere leverziekte en buikpijn.

Hm... nu willen we best geloven dat je je van een kop warme chocolademelk beter gaat voelen, al is het alleen maar een beetje warmer. Maar het liefst dan wel met échte goede Kruidige Aztec Chocolademelk! Hier het recept voor een koude winterdag, als je door de knisperende sneeuw nieuwe voetstappen hebt gemaakt, een rode neus hebt gekregen en je vingers bijna niet meer voelt van het sneeuwballen gooien.

Ligt er geen sneeuw? Zet dan deze video op. 

Download hier de handige bewaar pdf en je hebt het recept altijd bij de hand.

Ingrediënten

Hoeveelheid: 4 koppen
Bereidingstijd: 10 min

  • 1 liter volle melk
  • 250 gr pure chocolade, minimaal 70% cacao
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 1-2 snufjes cayennepoeder
  • 1 el maizena (maakt het zacht en vol)
  • 1 snufje zout
  • 1 zak (mini) marshmallows
  • 4 kaneelstokjes, cacaopoeder, steranijs, caramelsaus, pindakruimels (optioneel = garnering)*

Bereidingswijze

  1. Verwarm eerst de melk met suiker (niet laten koken).
  2. Roer de chocolade er stukje voor stukje doorheen tot het oplost in de melk.
  3. Voeg daarna de kaneelpoeder, cayennepoeder, maizena en snufje zout toe.
  4. Proef en pas aan als dat nodig is met wat suiker of peper.
  5. Serveer in een grote mok en een kaneelstokje. Top af met een flinke laag marshmallows en wat cacaopoeder.
*variëer met de ingrediënten en garnering. Maak met je persoonlijke versie jouw eigen traditie.

TIP 1 Gebruik je de chocolademelk als slaapmutsje, doe er dan een scheutje rum in. Wil je juist wakker worden? Vervang een deel van de melk voor een sterke espresso.

TIP 2 In plaats van marshmallows kun je de melk natuurlijk ook een dikke toef slagroom aftoppen.

Chocolade

Er wordt vaak beweerd dat pure chocolade goed is voor de gezondheid. Het zou een gunstig effect hebben op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad positief effect is en dat je er blij van wordt doordat er endorfine vrijkomt in je hersenen als je het eet. Het bevat jammer genoeg ook best veel verzadigd vet en calorieën.

Kaneel

Kaneel is behalve een heerlijke geur en smaak een specerij dat veel goede medicinale eigenschappen heeft. Ook in de Arabische landen word kaneeldrank gedronken wanneer het koud is. Vroeger maakte men koekjes van zoete haver met kaneel, gember en piment omdat het de spijsvertering bevorderde. Long story short, de werkingen die aan kaneel zijn toegeschreven: antiseptisch, adstringerend, verwarmend, krampwerend, tegen winderigheid.

Cayennepeper

Cayennepeper is rijk aan vitaminen A en C, heeft de volledige complexen van vitamine B, en is zeer rijk aan organisch calcium en kalium. Dat is één van de redenen is waarom het spicy goedje goed voor het hart, maag en darmen is. 

 

 

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Zoeken