Happy comfort food: karamel appels en snoepappels

Happy comfort food: karamel appels en snoepappels

Caramel apples en candy apples. Iets lekkers én gezonds gecombineerd, wat wil je nog meer? Hiermee steel je zeker de show bij je kinderen. Sterker nog, candy apples kunnen ze ook prima zelf maken. Let op: er wordt wel gewerkt met met gloedje hete karamel en chocolade natuurlijk.

Dit soort appels, gedipt in karamel, chocolade of ander snoepig laagje, komen oorspronkelijk uit Amerika. Tegenwoordig zie je ze in Nederland ook steeds vaker rondom herfst en de kerstdagen, vooral op (kerst)markten rond die tijd.

Candy apple geschiedenis

Het schijnt allemaal te beginnen bij de welbekende rode snoepappel. William W. Kolb zou in 1908 de allereerste appel in een pan gesmolten rood kaneelsnoep hebben gedoopt. De rode glimmende appels stonden prachtig in zijn etalage en hij verkocht ze voor 5 cent per stuk. Ze werden razend populair en al gauw waren ze in heel Amerika verkrijgbaar, vooral bij snoepwinkels en circussen.
Candy appels rood

Caramel apple geschiedenis

Karamelappels kwamen pas jaren later, in 1950 om precies te zijn. Bij Kraft Foods hadden ze veel karamelsnoepjes over na Halloween. Medewerker Dan Walker bedacht toen het snoep te smelten en er appels in te dopen. Tien jaar lang werd deze super populaire lekkernij met de hand gemaakt. In 1960 is de karamelappelmachine gepatenteerd.

Hieronder afgebeeld heet eigenlijk een 'taffy apple' omdat er gecrushte pinda's als topping aan zijn toegevoegd. 
taffy caramel appel

Andere varianten snoepappels

Naast de old school candy apple, caramel apple en taffy apple zijn er nog meer varianten. Wat dacht je van de chocolate apple, waar ook vaak gekleurde snoep-toppings aan worden toegevoegd zoals hagelslag, nootjes en M&M's. O ja, er zijn ook nog jelly apples. Dit type snoepappel wordt verkocht op Coney Island, New York. Jelly appels verschillen van gewone snoepappels doordat de snoeplaag zachter en naar kersen smaakt in plaats van kaneelsmaak.
chocoladeappels

Hoe maak je karamelappels?

Ingrediënten

  • 6 appels
  • 2 zakken karamelsnoepjes* (± 400 gram)
  • 2 eetlepels melk
  • optioneel: gecrushte pinda's of andere eetbare decoratie
  • ook nodig: een diepe magnetron bestendige kom, zes houten lollystokjes, bakplaat met bakpapier waar de appels op kunnen afkoelen
Werther's Original Klassieke roomsnoepjesKaramelsnoepjes?
*Karamelsnoepjes kunnen natuurlijk de good old Werther's Original klassieke roomsnoepjes zijn. Een gewone zak is 175 gram. Koop lekker 3 zakken, dan zit je safe ;-)

 

How to

  • Verwijder de steeltjes van elke appel en druk een houten lollystokje in de bovenkant van de appel. Leg de bakplaat klaar met bakpapier.
  • Plaats de karamel en melk in een magnetron bestendige kom, en verwarm rustig aan 2 minuten, roer goed door. Kort laten afkoelen.
  • Dip/rol elke appel snel in de karamelsaus tot ze goed bedekt zijn. Plaats op het bord om af te laten koelen.

💡 Extra leuk: eerst je eigen appels gaan plukken bij de boer!

Bron: Allrecipies.com | Gmpopcorn.com

Kun je hier kiezen?

Maak dan dit assortiment, dat eet stiekem ook veel makkelijker!
Snoepappel assortiment

En, heb jij al eens een snoepappel gegeten of ga je dit recept maken? Laat het hieronder weten.

Mariko Naber

Auteur - Mariko Naber
Mariko is het happy brain achter Happlify. Samen met partner Mark runt ze Sell your stuff online, branding agency Loaded ink BNO en Atelier Naber. Ze houdt van feel good, random acts of kindness, gehaktballen, chocolademousse, family time, zee, piña colada, sugar & spice and everything nice 💛

Houd je er ook van om anderen inspireren? Wil jij schrijven of visualiseren over het vinden van geluk in kleine, eenvoudige of logische dingen? Klik hier

Happy thoughts

Stond daar nog meer? Zorg voor jezelf: Gua Sha voor een stralende, gezonde huid
More happy reading Happlify style guide: herfst/winter 2021

Laat iets vrolijks achter

Reacties worden eerst eventjes gecheckt.

*best wel verplichte velden