Doorgaan naar inhoud
🍳 The gift that keeps giving: het geluksboek Happlify your life (€20) 👉 KLIK HIER
🍳 The gift that keeps giving: het geluksboek Happlify your life (€20) 👉 KLIK HIER
Picknicken: de leukste herinnering-maker van de zomer (7 tips)

Picknicken: de leukste herinnering-maker van de zomer (7 tips)

Picknicken is één van de leukste herinnering-makers van de zomer. Als je het een beetje goed voorbereid, maak je zo een dag om nooit meer te vergeten. Ik spreek uit ervaring; in mijn eigen jeugdherinneringen is een perfecte picknick opgeslagen die met de jaren mooier en mooier wordt.

Op een mooie september zomerdag waar het licht al in de middag goud kleurt, herinner ik me een dijk met lang gras en een roodwit-geblokt kleed. Volgens mij was ik niet ouder dan vijf en samen met mijn ouders en favoriete tante en oom (die met baard en pijp) zullen we ergens in de zak van Zuid-Beveland hebben gezeten. Mijn moeder is altijd een ster in zulke dingen; lekkere hapjes, kaasjes en snacks. Er zat zeker weten wel een mintgroene Tupperware doos vol rode besjes bij, kruisbessen (klapbessen genoemd in Zeeland), kippenvleugels en misschien ook wel een zak verse bolussen van Jan de bakker. Maar wat er ook in de picknick mand zat, het meest is me het plezier van die dag bijgebleven en het gouden licht door het lange gras.

Daarom staat zoiets als picknicken voor mij gelijk aan mooie herinneringen maken. 💛 Niets zo fijn als zorgeloos genieten van een mooie, lange zomerdag met mensen waar je van houdt. Voor jou hierbij daarom een aantal handige tips voor jouw eigen beste picknick ever!

1 - First things first: de Essentials voor een fijne picknick

 • een picknickmand of grote, stevige tas
 • een koeltas
 • eten
 • drinken
 • picknickkleed, deken of groot strandlaken
 • spelletjes
 • papieren servetjes
 • bestek, bekers en borden
 • vuilniszak en wat vochtige hygiënische doekjes
 • de perfecte locatie

2 - Keep it simple

Houd in gedachten dat een picknick vooral relaxt en een beetje spontaan mag zijn. Liever met één watermeloen en een mes aan de waterkant chillen, dan de halve keukeninhoud in je bolderkar laden en met een jankend gezin onder de mierenbeten thuis terugkomen.

3 - Picknick food

Je kan het dus zo gek maken als je zelf wilt... Zo weet Jamie weet natuurlijk wel raad met een picknick, hier vind je een aantal van zijn picknickrecepten. Maar het kan ook best eenvoudiger, hierbij een inspiratie-rijtje met lekker, makkelijk en niet te moeilijk picknick-eten:

 • quiche - gekocht of gemaakt en afgekoeld!
 • echt knapperig Frans stokbrood - om zelf stukken van af te scheuren
 • homemade hummus - smelt niet zoals boter
 • Griekse salade -  lekker fris en hartig
 • watermeloen - uit de koelkas fungeert 'ie meteen als koelelement
 • zomerfruit salade - vindt iedereen lekker
 • piggies in a blanket - voor de kids
 • een bak met komkommerschijfjes

  4 - BYOB

  Spreek je met meerdere mensen af, dan kun je een BYOB picknick voorstellen. BYOB staat voor bring your own booz, of in dit geval: neem wat lekkers te eten en te drinken mee. Je legt wat kleden en handdoeken bij elkaar, stalt uit wat je mee hebt genomen en klaar ben je. Ook uit eigen ervaring kan ik vertellen dat dit goed werkt. Dit doen we af en toe wel eens met wat vrienden + kids en dan is het super makkelijk. De leukste keer was op een rustig stuk strand met onverwacht geweldig weer. Ook zo'n dag uit duizenden. Iedereen had kinderen van een andere leeftijd en met een BYOB picknick heb je altijd wat bij je wat in elk geval je eigen kind te nassen vindt...

  5 - Location, location, location

  Eerder gaf ik al aan dat de lokatie van je picknick heel belangrijk is. Heb je zelf een goede tuin, terras of balkon? Zoek niet verder, zeker niet in 2020. Maar heb je die tuin nu wel gezien of heb je gewoon geen plek? Hear me out.

  Het strand is een fijne picknick plek mits er niet teveel wind staat, het er niet te druk is en er gewoon lekker een zonnetje is. Met een bal, een schep en een zwembroek kom je qua plezier ook heel ver en heb je vieze handen, dan zijn die in de zee zo weer schoon.

  Een dijk, weide, het park, bos of ander natuurgebied is geweldig voor Instagram, maar check wel eerst even of het geen privé terrein is. Speur ook even goed op drollen en insecten. Is dat allemaal in orde, laat die last dan vallen en geniet!

  6 - Pas op voor teken (en andere beestjes)

  Ik wil je niet ontmoedigen, maar insecten kunnen je picknick flink naar de Filistijnen helpen. Kijk dus goed waar je je kleedje neerlegt, bij voorkeur niet onder die boom met die vreemde papieren zak - aka wespennest. De locatie is echt wel key. Wil je sowieso niet ‘op de grond eten’, zoek dan naar een plek waar je picknicktafels vindt. Want slepen met onhandige klapstoelen en een tafel… dat moet niet de bedoeling zijn bij picknicken. Better safe then sorry ben je met de Heltiq Steken en Beten Set.

  7 - Keep it clean

  Waar je ook picknickt en wat je ook doet, laat de scene netjes achter. Wij hebben hier op Scheveningen een surfregel voor als je gaat zwemmen/surfen: neem altijd 3 stuks afval mee uit de zee of van het strand om weg te gooien. Misschien kun je de surfregel meenemen bij het picknicken. Een goede gewoonte: je eigen rommel opruimen en de plek misschien nog wel beter achterlaten dan hoe je 'm aantrof.

  Shop-tips voor een mooie dag

  Hierbij nog een paar leuke shop-tips voor als je de smaak te pakken hebt.

  1 - Ga voor duurzaam

  Move over weggooi servies! Kies voor duurzaamheid zoals deze prachtige koperen Forrest & Love maakt koperen flessen die je helpen op je weg naar een gezondere levensstijl. De flessen en bekers zijn TÜV-gecertificeerd, handgemaakt en lekvrij. Elk van de  flessen en bekers worden ontworpen in Duitsland vervolgens handgemaakt door een  kleine team van ambachtslieden in India.

  Verkrijgbaar bij maison KOOS - v.a. €27,95

  2 - Voor een bakkie troost

  Een kopje koffie mag tijdens een gezellige picknick niet ontbreken. Kies een vrolijke thermoskan, zoals deze suikeroze met een gouden vogeltje op het deksel. Je warme dranken blijven 12 uur lang op temperatuur. Heel mooi in de keuken, maar ook handig voor op vakantie of de picknick. Handig!

  Verkrijgbaar bij Madame la Poule - €33,90

  3 - Laat die hutkoffer thuis

  Nu je toch al flink moet sjouwen, is het beter zelf een klein, handig tasje mee te nemen voor je eigen essentials. Zoiets als dit vrolijke, oker gele tasje, genaamd Cannes. Mooi afgewerkt met meerdere vakken die sluiten met een rits. De (verstelbare) schouderband en polsbandje worden meegeleverd. Het tasje is van de binnenkant helemaal gevoerd.

  Verkrijgbaar bij Handmade by Sjiek - €19,95

  4 - Was het een mooie dag?

  Was het een dag met een gouden randje? Één om door een ringetje te halen? Laat er een speciaal sieraad van maken, met een datum of met gps-coördinaten. Zo draag je de plek en herinnering altijd dichtbij je. Je kunt ook meerdere exemplaren laten maken! Bijvoorbeeld hier bij Little Suzies.

  Verkrijgbaar bij Little Suzies - €12,95

  Heb jij nog leuke tips?

  Zo, laat die Indian summer maar komen... Heb je zelf nog een goede picknick-tip? Laat het hieronder achter in de comments!

  Mariko NaberAuteur - Mariko Naber
  Mariko is het happy brain achter Happlify. Samen met partner Mark runt ze Sell your stuff online, branding agency Loaded ink BNO en Atelier Naber. Ze houdt van feel good, random acts of kindness, gehaktballen, chocolademousse, family time, zee, piña colada, sugar & spice and everything nice 💛

  Houd je er ook van om anderen inspireren? Wil jij schrijven of visualiseren over het vinden van geluk in kleine, eenvoudige of logische dingen? Klik hier

  Happy thoughts

  Vorige Mijn boek voor jou: Happlify your life

  Laat hier wat vrolijks achter

  Reacties worden eerst eventjes gecheckt :-)

  * Verplichte velden