Doorgaan naar inhoud
🍳 The gift that keeps giving: het geluksboek Happlify your life (€20) 👉 KLIK HIER
🍳 The gift that keeps giving: het geluksboek Happlify your life (€20) 👉 KLIK HIER
Wedden dat je dit nog niet wist over de kleur blauw

Wedden dat je dit nog niet wist over de kleur blauw

Vandaag op Blue monday extra aandacht voor blauw. Blue Monday is de dag van het jaar waarop we ons -als het goed is- het meest ellendig voelen. De ellendigheid schijn je te kunnen berekenen met een formule, maar is eigenlijk zo klaar als een klontje. Het feit is dat het gezellige feesten achter de rug is, dat we ons (vaak) niet aan onze goede voornemens hebben gehouden, dat de zomervakantie nog ver weg is, dat het weer prut is, dat we heel wat zijn aangekomen tijdens de feestdagen... Gelukkig is het slechts één dag in een jaar!

En weet je... misschien heb jij er wel gewoon géén last van. Wij zijn vandaag trouwens zelf best ok, maar dat mag ook wel als je jezelf Happlify noemt... Daarom geen zwaar bericht, maar aandacht voor de prachtige kleur: blauw.

En wie beter dan Kara de Rooij kan ons hier meer over vertellen? Kara lanceerde in 2019 haar eigen vegan aquarelverf merk Kaia Natural Watercolor, en hoe! Deze kleurenexpert deelt met ons 10 dingen die je nog niet wist over de kleur blauw. Lees snel verder en kom achter 10 heel leuke weetjes. Geen onzin, maar harde feiten.

1 Licht

Als je mensen laat inschatten hoe zwaar een voorwerp is, schatten ze het lichter in als het voorwerp blauw is.

2 Creatief

Kijken naar de kleur blauw verhoogt je creativiteit, vooral als het gaat om het creatief oplossen van problemen. Trek dus de volgende keer een blauwe trui aan als je een Ikea bouwpakket te lijf gaat!

3 Blauwe kijkers

Maar 8% van de mensen op aarde heeft blauwe ogen. Waarschijnlijk zullen dat er in de toekomst steeds minder gaan worden.

Wow, het is dus best bijzonder om blauwe ogen te hebben...

4 Buitenaards

Als je de zon onder zou zien gaan vanaf de planeet Mars, dan zou je de zon en de lucht eromheen niet als geel en rood waarnemen zoals op aarde, maar als blauw. Dat komt doordat al het fijne stof in de atmosfeer de blauwe lichtstralen het beste doorlaat.

5 Feeling blue

Blauw heeft een kalmerend effect op mensen, want het stimuleert de aanmaak van kalmerende hormonen in de hersenen. Te veel blootstelling aan de kleur leidt echter tot depressie. Wellicht komt hier de uitdrukking 'feeling blue' vandaan.

6 Blauw goud

Eeuwenlang was het blauwe pigment dat van de lapis lazuli steen gemaakt wordt kostbaarder dan goud. Het kost nog steeds zo rond de 1000 euro per kilo voor medium kwaliteit en de prijs kan oplopen tot een veelvoud daarvan.

€1.000,- per kilo dus!!

7 Woordenboek

In de meeste talen is blauw de kleur waarvoor als laatste een woord is ontstaan. Dat heeft er onder andere mee te maken dat blauw in de natuur weinig voorkomt. Lang werd blauw als een variant van zwart gezien.

8 Lievelings

40% van de mensen op de wereld geeft aan dat blauw hun lievelingskleur is. Jij ook?

9 Uilenbril

Uilen zijn de enige soort vogels die in staat zijn de kleur blauw waar te nemen.

10 Prik

Muggen worden twee keer zoveel door de kleur blauw aangetrokken als door andere kleuren. Nooit een blauwe tent kopen dus! Vliegen houden juist helemaal niet van blauw. Dat is de reden dat vroeger in boerderijen de keuken vaak blauw geschilderd werd.

Hm, wat denk je dat hun verhaal is?

Meer prachtig blauw

Houd jij ook zo van blauw? Hier nog een paar blauwe ontdekkingen voor jou.

1 - Labradoriet

Niet alleen Lapis lazuli is een prachtig blauwe edelsteen, ook Labradoriet heeft een magische blauw-gouden glans. Labradoriet is een hele mooie beschermende en spirituele steen. De edelsteen versterkt de intuïtie en creativiteit, kalmeert, harmoniseert, vermindert angst, bestrijd eenzaamheid, geeft zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen.

Verkrijgbaar bij Beau Accessoires - €12,-

2 - Atlas of the Ocean

De nog niet ontdekte diepten in de zee prikkelen Laura's verbeelding: "Ik ging op zoek naar de diepere lagen in de wereld om ons heen, en vond ze ook in mezelf. Elk schilderij in deze collectie heeft een relatie met de grootsheid en kracht van de zee. Dit geeft een gevoel van vrijheid en verbondenheid, en zoekt de verbinding met een grotere (natuur)kracht."

Ontdek de prachtige blauwe kunstwerken van LauwPauw

3 - Kaia natuurlijke vegan aquarelverf Indigo

Deze verf in een lichte indigotint is gemaakt met het beroemde 'Maya blauw' pigment. Deze diepblauwe kleur leent zich goed voor bijvoorbeeld luchten en water. Maya blauw dankt haar naam aan het oorspronkelijke pigment dat is uitgevonden door de Maya's rond 500 voor Christus. Het werd door hen gebruikt voor bijvoorbeeld muurschilderingen en het beschilderen van aardewerk en ook bij rituelen en offerandes.

Verkrijgbaar bij Kaia Natural Watercolor - €8,20

 

Geïnspireerd door kleur? Lees dan ook: 10 dingen die je nog niet wist over de kleur geel 

Over de auteur

FroodyzKara de Rooij van Kaia Natural Watercolor
Het is Kara de Rooij gelukt volledig natuurlijke, veganistische verf te maken van professionele kunstenaarskwaliteit. Haar liefde voor kleur en kust heeft ze weten om te zetten in een eigen onderneming. Zij geeft ons een kijkje in de wereld van kleur.

Houd je er ook van om anderen inspireren? Wil jij schrijven of visualiseren over het vinden van geluk in kleine, eenvoudige of logische dingen? Klik hier

Happy thoughts

Vorige Mijn boek voor jou: Happlify your life

Laat hier wat vrolijks achter

Reacties worden eerst eventjes gecheckt :-)

* Verplichte velden