Pastéis de nata, eenvoudige én super lekkere Portugese mini taartjes

Pastéis de nata, eenvoudige én super lekkere Portugese mini taartjes

Nu reizen even off limits is ga je juist extra verlangen naar vakantie en weekendjes weg. Zo zijn wij altijd al van plan geweest eens naar Lissabon te gaan, maar dat is er nooit van gekomen. Het staat nu met stip op nummer één als citytrips weer gewoon kunnen...

In the meantime maken en eten we gewoon Portugals meest populaire pudding gebakje: Pastéis de nata - vrij vertaald: roomwolkjes (al één reden om aan de slag te gaan).

Het iconische Portugeese taartje vindt zijn oorsprong in Belém, de haven aan de Taag. Tegenwoordig heel je de lekkerste versie van deze zoetigheid bij de beroemde bakkerij ‘Pastéis de Belém’ (anno 1837) een buitenwijk van Lissabon. Dag in, dag uit staat er een enorme wachtrij voor een take away doosje of een tafeltje in de hectische wirwar van zaaltjes en kamertjes van het bijbehorende koffiehuis. 

Waarom zijn de taartjes zo idioot lekker?

Wellicht doet het contrast tussen het knapperige bladerdeeg en de romige, zoete vulling de truuk. Het prettig kleine formaat zorgt voor een hoge door-snack-factor. In Portugal krijg je er altijd een zakje suiker met kaneel bij om er los over te strooien. Dat eet niet zo handig, maar lekker is het wel.

Er zijn heel veel verschillende recepten in omloop, maar dit leek het meest authentieke recept dat ik o.a. vond in Trouw door Karin van Luiten (die overigens een geweldig leuke website vol recepten heeft). De taartjes zijn niet moeilijk te maken en misschien daarom ook wel een extra leuk projectje voor het weekend.

Ingrediënten

Aantal taartjes: 8 stuks
Kcal: vast veel
Nodig: muffin/cupcake vorm

  • 4 à 6 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
  • 8 eidooiers
  • 300 ml volle melk
  • 200 g kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 1 el maïzena
  • snufje kaneel
  • boter & bloem om in te vetten
  • poedersuiker en kaneel voor de finishing touch (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 220 ˚C
  2. Vet 8 holtes van de muffinvorm in met boter en bepoeder met wat bloem
  3. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en rol wat dunner uit. Theoretisch kun je efficiënt 8 rondjes uit 4 plakjes steken, maar gebruik wat meer deeg als dat niet lukt. Je moet genoeg hebben om de bodem en opstaande randen te bedekken
  4. Prik met een vork gaatjes in de bodem tegen het rijzen. Zet de vorm in de koelkast
  5. Snij het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit
  6. Doe stokje en merg samen met melk, suiker en maïzena in een pan, verwarm tegen de kook aan en laat heel zachtjes 10 minuten trekken
  7. Verwijder het vanillestokje. Klop met een garde de losgeroerde eidooiers erdoor en laat op zacht vuur onder regelmatig roeren langzaam dik worden maar vooral niet koken, dan wordt het roerei. Giet de vulling in de vormpjes. Bestrooi met wat kaneel
  8. Doe de taartjes in de oven voor ± 20 minuten tot ze gaar en knapperig worden, met donkere vlekjes op de vulling
  9. Strooi voor het serveren met wat poedersuiker (optioneel)

Bewaar de pasteitjes buiten de koelkast, eet ze bij voorkeur dus nog dezelfde dag. Liefst gewoon meteen uit de oven, dan zijn ze het allerlekkerst!

Droom nog even mee over Lissabon...

Alleen deze taartjes vind ik al een keigoede reden om Lissabon ooit te bezoeken. In tip 1 en 2 hieronder vind je nog een paar Pastéis de nata recepten.

1 - Lisboeta - Recepten uit de lichtstad van Portugal

Lissabon heeft zich snel weten op te werken tot één van de populairste weekendjes weg in de EU. Vanuit zijn liefde voor koken en voor de stad van zijn jeugd presenteert Nuno Mendes 100 fantastische recepten: van een kleine ontbijtdonut tot een sissende inktvis. Verweven tussen de recepten vind je levendige verhalen over de stad en zijn fantastische culinaire geschiedenis.

Verkrijgbaar bij Bol.com - €32,50

2 - Het kan ook eenvoudiger, met Jamie

De Pastéis de nata's van Jamie Oliver vind je in dit kookboek. Ze zijn ietsje eenvoudiger. Je gebruikt crème fraiche in plaats van dat je zelf room maakt van eieren en hij voegt er een sinaasappel aan toe. Maar hé, je maakt de taartjes dan wél binnen 30 minuten! In dit fijne boek vind je 50 gevarieerde, verschillende menu's die vast allemaal super lekker zijn!

Verkrijgbaar bij Bol.com - €29,99

3 - Wham Essentials Muffinvorm - voor 12 Stuks

Deze muffinvorm is ontworpen en geproduceerd in Engeland. De kwaliteit wordt streng bewaakt, zodat je duurzame producten aan kunt schaffen. De basismaterialen zijn Emaille, Aluminium en Staal en zo ontwikkeld, dat je er lang mee kunt doen. Deze bakvorm zorgt ervoor dat je maar liefst 12 muffins of Pastéis de nata's tegelijk kunt maken. Door de antikleef laag krijg je ze er gemakkelijk uit.

Verkrijgbaar bij Bol.com - €22,38

Ga je ermee aan de slag? Laat het ons weten met een reactie :-)

Mariko NaberAuteur - Mariko Naber
Mariko is het happy brain achter Happlify. Samen met partner Mark runt ze Sell your stuff online, branding agency Loaded ink BNO en Atelier Naber. Ze houdt van feel good, random acts of kindness, gehaktballen, chocolademousse, family time, zee, piña colada, sugar & spice and everything nice 💛

 Houd je er ook van om anderen inspireren? Wil jij schrijven of visualiseren over het vinden van geluk in kleine, eenvoudige of logische dingen? Klik hier

Happy thoughts

Stond daar nog meer? Happy Youtube Find: Almost famous
More happy reading Pasen in pyjama - zo kun jij lekker ontspannen!

Reacties

Nicole - april 20, 2020

Hallo,
Ik lees jullie heel graag, altijd een mooi moment.
Dit recept ga ik zeker proberen. Maar wat te doen met het wit van de eieren?

Prettige dag
mvg
nicole

Laat iets vrolijks achter

Reacties worden eerst eventjes gecheckt

*best wel verplichte velden