Doorgaan naar inhoud
🍳 The gift that keeps giving: het geluksboek Happlify your life (€20) 👉 KLIK HIER
🍳 The gift that keeps giving: het geluksboek Happlify your life (€20) 👉 KLIK HIER
Creatief bezig zijn is het nieuwe mediteren

Creatief bezig zijn is het nieuwe mediteren

Dat je mediteren goed voor je is, weten we inmiddels bijna allemaal wel. Door regelmatig te mediteren verminder je stress, slaap je beter, voel je je minder angstig, kun je je beter concentreren etc. De voordelen zijn duidelijk, maar wat nu als je je te onrustig voelt om daadwerkelijk te gaan mediteren? 

Ik merk dat ik het zelf lastig vind om de tijd en de rust in mijn lijf te vinden om te mediteren. Terwijl ik dit met een vriendin besprak tijdens een koffiedate, realiseerde ik me: als ik creatief bezig ben, kan ik ook heel goed mijn hoofd leeg maken! Voor mij is creatief bezig zijn ‘het nieuwe mediteren’.

Win-win!

Toen ik voor dit blogartikel onderzoek deed naar wetenschappelijke onderbouwing van mijn eigen ervaring kwam ik verschillende onderzoeken tegen die dit bevestigen, waaronder een onderzoek van Drexel University College of Nursing and Health Professions. Hieruit blijkt dat het stresshormoon cortisol door te schilderen, tekenen of boetseren flink afneemt en zouden de proefpersonen zich vrolijker en rustiger voelen. Je hoeft daarvoor niet eens ervaring te hebben met de creatieve hobby, ook de proefpersonen zonder ‘creatieve vingers’ ervaarden de positieve effecten. Het gaat dus vooral om het creatief bezig zijn en niet zo zeer het resultaat ervan.

Het leuke is dat je door creatief bezig zijn niet alleen je hoofd tot rust brengt, het werkt ook andersom! Dus doordat je rust in je hoofd hebt, is er ook meer ruimte voor creatieve oplossingen. Win-win dus!
iMakin borduurtas

Creatieve flow

Maar hoe komt dat nu eigenlijk, dat je door creatief bezig zijn ontspant? Als je lekker creatief bezig bent, kun je alles om je heen vergeten. Je aandacht is op dat moment helemaal bij het werkstuk waar je mee bezig bent, waardoor alle andere gedachten worden uitgeschakeld. Je komt in een creatieve flow waarin je helemaal opgaat in je project. Je drukke hoofd kan daardoor even helemaal tot rust komen.

💡 Meer weten over flow? Lees dan ook: Is flow het geheim van geluk?

Nu zijn sommige creatieve hobby’s meer geschikt om in een creatieve flow te komen dan andere. Vooral hobby’s met repetitieve handelingen werken heel ontspannend, zoals breien, haken, borduren, houtbranden, stempels gutsen en servies stippen. Juist omdat je bij deze hobby’s in een soort ritme komt, hoef je niet meer zo hard na te denken over de volgende stap in het project.

Rustgevend borduren

Jinske iMakin borduurt

Zelf heb ik laatst borduren ontdekt. Ik vind het heerlijk ontspannend om te doen. Je zit niet vast aan een telpatroon, want zodra je ontwerp op de ondergrond staat, hoef je dit alleen nog maar ‘over te trekken’ met borduursteken. Doordat je niet hoef te tellen, zoals bij breien en haken, kun je echt helemaal ontspannen. Ik kom door te borduren in een soort meditatieve stand en voor ik het weet is het ongemerkt een uur later!

Online borduuravond

Doordat je met borduren lekker gedachteloos kunt werken, kun je terwijl je bezig bent ook andere dingen doen. Nu borduur ik vaak terwijl ik naar en serie kijk, maar het lijkt me veel leuker om gezellig met anderen te borduren. Ieder met hun eigen borduurwerkje, een kop thee met wat lekkers erbij en gezellig kletsen. Daarom heb ik een online borduuravond georganiseerd!

✅ Op donderdagavond 26 november van 19:30-20:30 kun je samen met mij en anderen die zich hebben ingeschreven gezellig samen borduren. De borduuravond vindt plaats in Google Meet. Je hoeft hiervoor geen account aan te maken. 👉 Schrijf je hier in voor de borduuravond. Deelname is gratis.

iMakin borduur pakket

Je mag je eigen borduurwerkje meenemen, maar ik heb ook een leuk borduurpakket samengesteld. Hiermee borduur je een mooie lijntekening of tekst op een canvas tas. Het pakket bevat alles wat je nodig hebt en is verkrijgbaar in mijn webshop.

Let op: de borduuravond is geen workshop, dus ik ga je niet leren hoe je moet borduren. In het DIY-pakket Canvas Tas Borduren zit een stap-voor-stap instructie en een geïllustreerde uitleg van de borduursteken, welke heel geschikt is voor beginners.

Over de auteur

Jinske van iMakin
Jinske Verpalen van imakin DIY design
Do It Yourself maar dan moderner, stoerder en eigenwijzer! Jinske vertaalt de laatste lifestyle trends in haalbare DIY projecten. Haar missie is om je te inspireren (vaker) creatief aan de slag te gaan en te laten zien dat DIY niet moeilijk is, maar vooral heel leuk. Bij www.imakin.nl vind je de leukste alles-in-één DIY pakketten waar je zelf eenvoudig mee aan de slag kunt. Doe het lekker zelf, daar word je happy van!

Houd je er ook van om anderen inspireren? Wil jij schrijven of visualiseren over het vinden van geluk in kleine, eenvoudige of logische dingen? Klik hier

Happy thoughts

Vorige Mijn boek voor jou: Happlify your life

Laat hier wat vrolijks achter

Reacties worden eerst eventjes gecheckt :-)

* Verplichte velden