Doorgaan naar inhoud
🍳 The gift that keeps giving: het geluksboek Happlify your life (€20) 👉 KLIK HIER
🍳 The gift that keeps giving: het geluksboek Happlify your life (€20) 👉 KLIK HIER
10 dingen die je nog niet wist over roze

10 dingen die je nog niet wist over roze

De kleur roze wordt gezien als een overwegend vrouwelijke kleur. Deze zachte tint van rood ontspant en verzacht en wordt als kalmerend ervaren. De speelse associaties zijn energie, vrolijk, zoet en jong. Passionele associaties zijn liefde, drama, flirten en spannend. Vanwege het wispelturige karakter van deze kleur, wordt roze vaak gebruikt in relatie tot de liefde.

In juni vieren we trouwens roze zaterdag, dat was dit jaar 20 juni, een dag waarop ik trots ben in het land te wonen waarin als eerste het homohuwelijk werd gelegaliseerd. Wat een veelzijdige kleur! Hierbij 10 weetjes over de altijd vrolijke kleur roze:

1 Girly?

In onze cultuur wordt roze als meisjeskleur en blauw als jongenskleur gezien. In het grootste deel van de geschiedenis was het echter andersom. Dit begon al aan het eind van de 18e eeuw. In 1918 werd zelfs in een rapport van een overheidsinstantie in Engeland geschreven dat roze de best passende kleur voor jongens was en meisjes het beste in blauw gekleed konden worden. In de jaren 40 draaide dit gebruik om. Uit onderzoek blijkt dat zowel meisjes als jongens gemiddeld genomen eigenlijk het meest van blauw houden.

2 Beach

Op de Bahama’s bestaat een strand, de Isla Harbour, dat uit fel roze zand bestaat. En in Australië is een meer te vinden met daarin fel roze water. De roze kleur is afkomstig van een bepaald soort algen.

3 Fristi

Nijlpaarden geven helder roze moedermelk. Dit komt door een rood gekleurd hormoon dat er in uitgescheiden wordt en de witte melk een roze kleur geeft.

4 Sweet

De kleur roze zorgt ervoor dat je meer zin in zoet krijgt. Heel slim dus om taart, of ander lekkers, in een roze te verpakken!

5 Vega?

Voedsel dat roze gekleurd is, zoals roze koeken en cherry cola, verkrijgt deze kleur vaak door kleurstof E120, die van de geplette lijfjes van schildluizen afkomstig is. Yikes...

6 Spierballen

Uit onderzoek blijkt dat mannelijke gewichtheffers minder sterk worden in een roze kamer, terwijl vrouwelijke gewichtheffers juist beter presteren.

7 Op een roze wolk

Roze verhoogt de bloeddruk en de hartslag, net zoals wanneer je verliefd bent!

8 Roze omeletje

Flamingo's leggen eieren met een roze eierdooier. Het roze in zowel de veren als de eierdooier is afkomstig van de rode kleurstof in de garnalen en plankton die zij eten.

9 Pink prison

In sommige gevangenissen zijn de muren roze geschilderd of moeten de gevangenen roze pakken dragen. De reden hiervoor is dat blijkt dat de agressie hierdoor vermindert.

10 Kalm

Zelfs mensen die kleurenblind zijn, worden rustiger in een roze kamer.

Geïnspireerd door roze?

Voor roze liefhebbers vonden we nog wat mooie roze hebbedingen!

Roze hartjes

Dubbel zoveel liefde… ♥ Deze hartjes kunnen zoveel betekenissen hebben, voor jezelf of voor die speciale persoon aan wie je 'm cadeau geeft. Je kunt kiezen of je de broche in een sieraden doosje wil ontvangen of op een mooie kaart geprikt. Op de achterkant van de kaart is genoeg ruimte om een persoonlijke boodschap op te schrijven. Deze hartjes broche een prachtig symbolisch cadeau voor een speciaal persoon.

Verkrijgbaar bij La Miséto - €19,90

Less is more

Elegante creolen met 4 maansteentjes. Leuk om te combineren met een van onze minimal oorbellen en creëer zo je eigen unieke set.
Maansteen is de steen van de hoop. De steen staat voor intuïtie, gevoel, liefde en vruchtbaarheid. Het is een echte vrouwensteen, hij versterkt de vrouwelijke eigenschappen.


Verkrijgbaar bij Jaylaa jewelry - €28,95

Meer bellen

Bijna niets maakt je look in één keer chique af dan een paar mooie bellen zoals hierboven of deze van Little Suzies. De roze steentjes hangen sierlijk aan een gouden kettinkje. Een fijn setje voor een mooie, lange zomernacht.

Verkrijgbaar bij Little Suzies - €12,95
Houd je er ook van om anderen inspireren? Wil jij schrijven of visualiseren over het vinden van geluk in kleine, eenvoudige of logische dingen? Of over jouw favo Netflix serie waar je super blij van wordt? Klik hier

Over de auteur

Kaia Natural Watercolor

Kara de Rooij van Kaia Natural Watercolor
Het is Kara de Rooij gelukt volledig natuurlijke, veganistische verf te maken van professionele kunstenaarskwaliteit. Haar liefde voor kleur en kust heeft ze weten om te zetten in een eigen onderneming. Zij geeft ons een kijkje in de wereld van kleur.

Houd je er ook van om anderen inspireren? Wil jij schrijven of visualiseren over het vinden van geluk in kleine, eenvoudige of logische dingen? Klik hier

Happy thoughts

Vorige Mijn boek voor jou: Happlify your life

Laat hier wat vrolijks achter

Reacties worden eerst eventjes gecheckt :-)

* Verplichte velden