Dit gedeelte bevat momenteel geen inhoud. Voeg inhoud toe aan deze sectie met behulp van de zijbalk.

Dit gedeelte bevat momenteel geen inhoud. Voeg inhoud toe aan deze sectie met behulp van de zijbalk.

Dit gedeelte bevat momenteel geen inhoud. Voeg inhoud toe aan deze sectie met behulp van de zijbalk.

Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

Dit gedeelte bevat momenteel geen inhoud. Voeg inhoud toe aan deze sectie met behulp van de zijbalk.

Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

10 dingen die je nog niet wist over roze

  • 3 min leestijd

25 juli is het Roze Maandag, hét evenement voor LHBT'ers dat jaarlijks plaatsvindt in juli op de eerste maandag van de Tilburgse Kermis. Meer hierover lees je hier. Ter ere van Roze Maandag zetten we de kleur roze eens fijn in het zonnetje.

De kleur roze wordt gezien als een overwegend vrouwelijke kleur. Deze zachte tint van rood ontspant en verzacht en wordt als kalmerend ervaren. De speelse associaties zijn energie, vrolijk, zoet en jong. Passionele associaties zijn liefde, drama, flirten en spannend. Vanwege het wispelturige karakter van deze kleur, wordt roze vaak gebruikt in relatie tot de liefde.

In juni vieren we trouwens Roze Zaterdag, een dag waarop ik trots ben in het land te wonen waarin als eerste het homohuwelijk werd gelegaliseerd. Wat een veelzijdige kleur! Hierbij 10 weetjes over de altijd vrolijke kleur roze:

1 Girly?

In onze cultuur wordt roze als meisjeskleur en blauw als jongenskleur gezien. In het grootste deel van de geschiedenis was het echter andersom. Dit begon al aan het eind van de 18e eeuw. In 1918 werd zelfs in een rapport van een overheidsinstantie in Engeland geschreven dat roze de best passende kleur voor jongens was en meisjes het beste in blauw gekleed konden worden. In de jaren 40 draaide dit gebruik om. Uit onderzoek blijkt dat zowel meisjes als jongens gemiddeld genomen eigenlijk het meest van blauw houden.


2 Beach

Op de Bahama’s bestaat een strand, de Isla Harbour, dat uit fel roze zand bestaat. En in Australië is een meer te vinden met daarin fel roze water. De roze kleur is afkomstig van een bepaald soort algen.


3 Fristi

Nijlpaarden geven helder roze moedermelk. Dit komt door een rood gekleurd hormoon dat er in uitgescheiden wordt en de witte melk een roze kleur geeft.

4 Sweet

De kleur roze zorgt ervoor dat je meer zin in zoet krijgt. Heel slim dus om taart, of ander lekkers, in een roze te verpakken!


5 Vega?

Voedsel dat roze gekleurd is, zoals roze koeken en cherry cola, verkrijgt deze kleur vaak door kleurstof E120, die van de geplette lijfjes van schildluizen afkomstig is. Yikes...


6 Spierballen

Uit onderzoek blijkt dat mannelijke gewichtheffers minder sterk worden in een roze kamer, terwijl vrouwelijke gewichtheffers juist beter presteren.

Eh... zin in wat roze in je interieur?

Check deze knallend roze vilten opberger van Houtmoed. Deze mand maakt een statement in jouw interieur! De zachte vilten mand is handgemaakt, met liefde voor het bewaren van jouw kostbare spullen. Door de knallend roze kleur van het zachte vilt is het een echte eyecatcher en ideaal voor de stoere meidenkamer. Met dit knalkleurtje in huis maak je een feestje van opruimen! Deze originele, handgemaakte vilten mand is lekker ruim, zodat je veel spullen kunt opbergen. Van meidenboeken en make-up, tot luiers, knuffels of gastendoekjes.

De mand is ongeveer 20x20x15 cm. Alle manden zijn handgemaakt en kunnen daardoor een klein beetje afwijken van de foto. En is jouw mand vies geworden? Het vilt is wasbaar op 40 graden, maar houdt het meest van de handwas. Stop de manden niet in de droger, maar laat ze drogen aan de lucht.

Te bestellen bij Houtmoed, verkrijgbaar in diverse maten en kleuren - Vilten mand LARGE €26

7 Op een roze wolk

Roze verhoogt de bloeddruk en de hartslag, net zoals wanneer je verliefd bent!

8 Roze omeletje

Flamingo's leggen eieren met een roze eierdooier. Het roze in zowel de veren als de eierdooier is afkomstig van de rode kleurstof in de garnalen en plankton die zij eten.

9 Pink prison

In sommige gevangenissen zijn de muren roze geschilderd of moeten de gevangenen roze pakken dragen. De reden hiervoor is dat blijkt dat de agressie hierdoor vermindert.

10 Kalm

Zelfs mensen die kleurenblind zijn, worden rustiger in een roze kamer.

 

Kaia Natural Watercolor

Auteur - Kara de Rooij
Het is Kara de Rooij gelukt volledig natuurlijke, veganistische verf te maken van professionele kunstenaarskwaliteit. Haar liefde voor kleur en kust heeft ze weten om te zetten in een eigen onderneming. Zij geeft ons een kijkje in de wereld van kleur.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Zoeken