Thanksgiving diner hit: gestoofde kip in romige mosterdsaus met spekjes

Thanksgiving diner hit: gestoofde kip in romige mosterdsaus met spekjes

28 november aanstaande is het Thanksgiving, dé uitgelezen gelegenheid om gezellig met wat vrienden en/of familie samen te komen. Hier in Nederland (of België) vieren we dit oorspronkelijk niet, maar elke reden voor een feestje... is er één toch?!

Thanksgiving is een nationale feestdag in de Verenigde Staten en Canada waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen. In de VS wordt deze dag gevierd op de vierde donderdag in november, dat valt dit jaar op 28 november. In Canada wordt op 14 oktober dit jaar bedankt voor de oogst.

De Thanksgiving diner hit

Wil je niet dagen zwoegen met zo'n hele kalkoen, maar iets koken waar je niet mega veel moeite voor hoeft te doen en tóch hoge ogen mee gooit?! We've got your back, ik zei het toch, met deze gestoofde kip maak je iedereen blij. Gestoofde kip dus in een romige mosterdsaus met krokante spekjes. Samen met aardappeltjes en haricots verts een geniale maaltijd, echt waar! Nog meer goed nieuws: klaar terwijl je met het hele gezelschap bijkletst.

Ingrediënten

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: valt reuze mee

  • 8 kippenpoten (2 per persoon)
  • 600 gr aardappels, geschild
  • 500 gr haricots verts
  • 200 gr spekblokjes
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 2 el grove mosterd
  • 1 el 'gewone' mosterd
  • 200 ml kookroom
  • 1 tl dragon
  • 1 tl tijm
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout

Bereidingswijze

  1. Verdeel peper en zout over de kippenpoten. Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan of stoofpan en bak de kippenbouten aan alle kanten bruin. Zet het vuur zacht. Haal even de kip uit de pan, maak de pan niet schoon.
  2. Snipper de ui. Bak deze kort samen met de knoflook in dezelfde pan. Voeg de mosterd toe (beide). Verwarm deze, terwijl je roert, ongeveer 1 minuut. Voeg een flinke scheut water toe en leg de kippenpoten weer in het vocht. Voeg de tijm, dragon en bouillonblokje toe. Laat deze ± 20, 25 minuten zachtjes pruttelen, heb je hele grote bouten? Stoof ze dan iets langer (zorg dat de poten redelijk onder het vocht staan).
  3. Indien nodig: Schil de aardappels en snijd deze in vieren. Was de aardappels. Zet een pan water op en laat ze in 15-20 minuten gaar koken. Giet af.
  4. Zet een pan op met water en laat deze koken. Haal de kontjes van de haricots verts en kook deze in 4-6 minuten beetgaar.
  5. Bak ondertussen in een droge pan de spekjes krokant.
  6. Haal de kip uit de pan en voeg de kookroom toe aan het vocht. Laat deze een paar minuten lekker koken.
  7. Leg de aardappels op het bord met de haricots verts. Kip en saus erop. Maak af met de krokante spek. Leuk om te presenteren in een mooie grote schaal!

Voedingswaarde per persoon

Kcal: 708 kcal
Koolhydraten: 32 g
Eiwitten: 45 g
Vet: 43 g

Een hele kip kan best lastig zijn om klaar te maken, dus deze kippenbouten zijn een fijne oplossing. De saus kan je los serveren, als je niet zeker weet of je kinderen dat lekker vinden. Neem ook niet te scherpe mosterd, dat maakt dit gerecht kindvriendelijker. Maar wij hebben genoten, ook al was het geen feestdag!
 

Over de auteur

FroodyzFreya Zuidervaart van Froodyz
Froodyz is een combinatie van Freya Zuidervaart en food. Twee kookboeken en duizenden recepten later heeft ze zich met Froodyz gespecialiseerd recepten te maken voor het gezin. Gerechten die de trend een beetje volgen en makkelijk te bereiden zijn met verse ingrediënten die iedereen lekker vindt. Wie wordt daar nou niet blij van!

 

Houd je er ook van om anderen inspireren? Wil jij schrijven of visualiseren over het vinden van geluk in kleine, eenvoudige of logische dingen? Klik hier

Happy thoughts

Stond daar nog meer? Ben jij al verbannen naar het Whamhalla?

Laat iets vrolijks achter

Reacties worden eerst eventjes gecheckt

*best wel verplichte velden