Happlify: de leukste shopping guide + blog van Nederland en België 💛

Madeleine-koekjes, ook eenvoudigweg bekend als Madeleines, zijn een klassiek Frans koekje. Madeleines zijn kleine, schelpvormige sponskoekjes met een delicate en licht knapperige buitenkant en een zachte, vochtige kruimel binnenin. Ze worden meestal op smaak gebracht met vanille of citroenrasp, wat ze een subtiele en vertrouwde smaak geeft.

De exacte oorsprong van de Madeleine is een beetje omstreden, en er zijn verschillende verhalen en legendes rondom de creatie ervan. Een populair verhaal schrijft de uitvinding van de Madeleine toe aan een kok genaamd Madeleine Paulmier, die in de late 18e eeuw voor de hertog van Lotharingen werkte. Volgens het verhaal creëerde zij de eerste Madeleine-koekjes, die heel snel populair werden.

Madeleine Bakvorm

Madeleines zijn inmiddels een iconisch Frans koekje geworden en je kunt ze over de hele wereld kopen. Ze worden vaak geserveerd bij thee of koffie en staan bekend om hun kenmerkende schelpvorm en heerlijke smaak. Madeleine bakvormen, met hun schelpvormige mallen, zijn best makkelijk verkrijgbaar, waardoor het gemakkelijk is om deze heerlijke koekjes thuis te bakken. 

Waarom zijn madeleines zo lekker en geliefd?

Madeleine-koekjes zijn geliefd om hun unieke combinatie van texturen en smaken. Deze klassieke Franse lekkernij heeft een knapperige en licht krokante buitenkant, terwijl het binnenste zacht en vochtig blijft. De subtiele smaak, vaak verrijkt met vanille en citroenrasp, is niet overdreven zoet maar juist verfijnd. De leuke schelpvorm is niet alleen leuk om te zien, maar zorgt ook voor de karakteristieke textuur. Madeleines hebben een lange geschiedenis en worden vaak geassocieerd met traditie en nostalgie, wat ze heel aantrekkelijk maakt. Bovendien kun je er leuk mee variëren. 
 

Madeleine koekjes

Madeleine recept

Als vanzelfsprekend hebben we ook een goed recept voor je. Met dit recept maak je 12 tot 18 Madeleine koekjes. Ze zijn super leuk en makkelijk te maken, een leuk klusje voor een saaie, druilerige zondag. Veel plezier!

Benodigdheden

Ingrediënten

  • 2 grote eieren
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 125 gram bloem
  • 5 gram bakpoeder
  • Een snufje zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl geraspte citroenschil
  • 140 gram ongezouten boter, gesmolten en afgekoeld, plus extra om de Madeleine-vorm in te vetten
  • poedersuiker (optioneel, voor het bestrooien)

Bereidingswijze

  1. Verwarm je oven voor op 190°C en vet een Madeleine-bakvorm licht in met boter. Strooi een beetje bloem in de vorm en schud overtollige bloem eruit.

  2. Klop in een grote kom de eieren en suiker samen tot het mengsel licht en luchtig is, dit duurt meestal ongeveer 2-3 minuten.

  3. Zeef de bloem, bakpoeder en zout boven het eimengsel en vouw dit voorzichtig door elkaar. Voeg dan het vanille-extract en de geraspte citroenschil toe, als je die gebruikt.

  4. Giet de gesmolten boter in het beslag en roer voorzichtig tot alles goed is gemengd.

  5. Schep het beslag in de Madeleine-vorm, vul elke holte tot ongeveer 3/4 vol.

  6. Bak de Madeleines in de voorverwarmde oven gedurende 10-12 minuten, of tot ze goudbruin zijn aan de randen en veerkrachtig aanvoelen als je er zachtjes op drukt.

  7. Haal de Madeleines uit de oven en laat ze een minuut in de vorm afkoelen voordat je ze voorzichtig uit de vorm haalt. Leg ze op een rooster om volledig af te koelen.

  8. Optioneel, bestrooi de afgekoelde Madeleines met poedersuiker voor het serveren.

Eet de koekjes als ze afgekoeld en vers zijn. Madeleines zijn, net als alle koekjes, leuk om cadeau te doen trouwens. Een zelfgemaakt cadeautje in een mooi doosje of blik doet het altijd goed. 

💬 Geniet van je zelfgemaakte Madeleines! Vertel je hoe ze geworden zijn?

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.