Midsommar vieren doe je zo

Midsommar vieren doe je zo

Hoewel de wereld nog maar mondjesmaat open gaat, draait deze natuurlijk gewoon door. Want na de tweede Corona-lente volgt gelukkig wel 'gewoon' de zomer. En dat is fijn, want zomer betekent voor veel mensen (en als het even mee zit) lekker weer, meer vrije tijd en lange zwoele avonden waarbij de zon pas laat achter de horizon verdwijnt. Neem daarbij een cocktail of een fris rosétje, een bbq en een bak vol zomerfruit en je komt de dagen wel door.

Stonehenge?!

Het begin van de zomer, dit jaar op maandag 21 juni, is al eeuwenlang iets waar mensen naar uit kijken en iets wat uitbundig gevierd wordt. Het zal bijvoorbeeld niet toevallig zijn dat de opkomende zon op de eerste zomerdag precies op één van de hoofdstenen van Stonehenge valt.

Minstens zo belangrijk als kerst

Veel mensen zijn dan ook blij dat de zomer weer begint, maar in Zweden maken ze er pas echt een feest van. Midzomer, Midsommar in het Zweeds, is daar minstens zo belangrijk als kerst. En dat zegt wat. Het wordt elk jaar gevierd op de vrijdag rondom 24 juni, dus ergens tussen 19 en 25 juni. Nou hoor ik je denken; de zomer begint toch op 21 juni? Klopt! Echter de Christelijke kerk vond zo’n heidens feest maar niets en daarom werd het verchristelijkt tot de feestdag ter ere van de geboorte van Johannes de Doper op 24 juni, drie dagen na de zomerzonnewende.

Meiboom en bloemen onder je kussen

De Zweden trekken massaal naar hun rode buitenhuisjes om bij elkaar te zijn. Midsommar is een feest dat je viert met familie en goede vrienden, vol tradities die al eeuwen bestaan. Eén van die typisch Zweedse gebruiken is het opzetten van een Meiboom. Een hoge paal, vaak met hoepels eraan, die wordt versierd met berkentakken, bloemen en linten. In elk dorp verrijst wel zo’n boom op een centrale plek en op Midsommar dag wordt er door jong en oud omheen gedanst.

Daarnaast geloofden de mensen dat planten op midzomer magische krachten hebben. Als je als jong meisje met geplukte bloemetjes onder je kussen slaapt, droom je over de man met wie je zal trouwen. Romantisch niet?

Midsommar vieren

Misschien kun je dan nog niet makkelijk met vakantie naar Zweden, gelukkig kan je thuis ook prima Midsommar vieren! Wat heb je nodig?

 • Bij voorkeur een tuin, maar een balkon of plekje op de camping kunnen ook heel goed. Als het maar buiten is (en je voldoende afstand kunt houden, mocht je het met meer mensen dan alleen je huishouden gaan vieren)
 • Verse veldbloemen op tafel, bij voorkeur in de Zweedse kleuren geel en blauw
 • Een diner bestaande uit nieuwe aardappels met dille, ingelegde haring (Ikea!) en aardbeien met slagroom
 • Bier en schnapps

En verder is het niet zo ingewikkeld. Maak het gezellig met bovenstaande ingrediënten en ga zeker niet naar bed voordat de zon echt helemaal onder is!

Extra leuke (Mid)sommar ideeën

Tip 1 - Leven met de natuur

Kijk, Midsommar is het ultieme event om stil te staan bij de natuur. Maar wil je dat meer en vaker? Dan is een bosretraite misschien wel wat voor jou. De SaPeDi bosretraite is een heerlijk, ontspannen weekend met volop tijd en aandacht voor jezelf. Je komt terug bij je ware ik en ontdekt wat de kracht van de natuur voor je kan betekenen. Weg met dat volle hoofd, alle ballen even uit de lucht. Het is tijd dat er eens voor jou wordt gezorgd. Jij kunt loslaten. Hoe relaxt klinkt dat? Meer info vind je hier bij SaPeDi.

Tip 2 - Lekker erop uit!

Helemaal Midsommar themed is deze mooie bloementas van GirlyStuff. De hoogte van de geborduurde tas Cira is 36 cm en de (platte) breedte is eveneens 36 cm. De bodem is rechthoekig en heeft de volgende afmeting: 27 x 10 cm. Je kunt de bovenkant van de schoudertas fijn met een rits dichttrekken, zodat al je kostbaarheden veilig opgeborgen zijn. Ook zit aan de bovenkant nog een koord, waarmee je het model van de tas kunt wijzigen. Verkrijgbaar bij GirlyStuff - €26,95

Alleen voor dappere dodo's

Mocht je toch nog wat extra entertainment nodig hebben, want het duurt echt wel even voordat het he-le-maal donker is, kijk dan de Zweeds/Amerikaanse horrorfilm Midsommar eens op Netflix. Midzomer zal nooit meer hetzelfde zijn…

Wil je nog meer in Scandinavische sfeer komen, kijk dan eens in mijn webshop Studio Kvinna. Daar vind je een heleboel kaarten, prints en woonaccessoires om je alvast in de stemming te brengen.

Bron coverfoto: Daiga Ellaby on Unsplash  

  Over de auteur

  Femke Hesselink van Studio Kvinna
  Femke - getrouwd, mama van Annika (2019), Hengelo - heeft een grote liefde voor Zweden en dat zie je terug in haar frisse en vrolijke illustratiestijl, zie ook studiokvinna.nl. Femke weet veel over het hoge noorden en deelt dat graag met ons. Wat enorm aanstekelijk werkt!

  Houd je er ook van om anderen inspireren? Wil jij schrijven of visualiseren over het vinden van geluk in kleine, eenvoudige of logische dingen? Klik hier

  Happy thoughts

  Stond daar nog meer? Minder prikkels, meer genieten? Deze apps en tips helpen je daarbij.
  More happy reading Japanse geluksbrengers - deel 1

  Laat iets vrolijks achter

  Reacties worden eerst eventjes gecheckt.

  *best wel verplichte velden