Happlify: de leukste shopping guide + blog van Nederland en België 💛

Wist je dat je doordeweeks gemiddeld zo’n 50% van je tijd aan werk besteedt? Tenminste, van de tijd die je niet slapend doorbrengt. Eeuwig vakantie vieren wordt misschien wat lastig als je liever iets anders eet dan droog brood. Belangrijk dus om van jouw tijd op de werkvloer ook echt fijne tijd te maken. Hoe vergroot je nou je werkplezier? Omdat het 15 mei de Dag van het Werkplezier is, leek dat ons een goed moment voor 7 tips. Zo maak je je werk (nog) leuker.

Tip 1 - Eet die kikker als eerst

Met de kikker bedoel ik dus die taken op je werk waar je het meest tegen opziet. Uit onderzoek blijkt dat je die taken het best bovenaan je to-do-list kunt zetten. Want als je er al om tien uur ’s ochtends een krul doorheen kunt zetten, dan hoef je je de rest van de dag ook niet meer druk te maken over die ene vervelende kikker. Of zoals psycholoog Thijs Launspach in zijn boek ‘Fokking druk’ - €15,99 zegt: als je de kikker als eerste eet, dan kunnen alle taken daarna alleen maar meevallen. Bovendien schijnt je concentratie ’s ochtends het best te zijn. Des te meer reden om meteen je tanden in die kikker te zetten.

Dus stel die vervelende administratie niet uit tot het allerlaatst. Wacht ook niet met het beantwoorden van die ingewikkelde mail, maar maak er je topprio op je to-do-list van. 

Eat that frog techniek

Tip 2 - Maak van je lunch een feestje

MONBENTO ORIGINAL BENTOBOX BLOOM

En überhaupt: neem een lunchbreak. Eet je boterhammen niet snel achter je computer op, maar maak er een fijn rustmoment van. Pauzes zijn niet voor niets bedacht; ze helpen je om energie op te doen en rust in je hoofd te krijgen. 

Trakteer jezelf tijdens je lunch regelmatig op iets extra lekkers. Neem bijvoorbeeld bijzonder beleg mee naar je werk, verwen jezelf met de restjes avondeten van gisteren of koop zo nu en dan wél dat dure bakje met verse mango bij de Appie To Go. Met deze Monbento box Bloom is het feest helemaal compleet. Verkrijgbaar bij Roppongi - €43,95Dan heb je de hele ochtend iets leuks en lekkers om naar uit te zien. 

Een lunchwandeling is trouwens ook een fijne optie. Frisse lucht doet een mens goed en zorgt vaak ook nog eens voor creatieve ideeën, waardoor je met nieuwe energie aan de bak kunt na de pauze.

Tip 3 - Geef je grenzen aan

Nooit meer te druk

Hoe geweldig leuk je baan ook is, het is niet bepaald bevorderend voor je werkplezier als je agenda uit zijn voegen barst van de hoeveelheid werk. Stress maakt weinig dingen leuker en je werk is daar geen uitzondering op. 

Geef daarom op tijd je grenzen aan. Ga naar je leidinggevende als het werk je boven het hoofd uitstijgt. Of zeg een keer ‘nee’ wanneer je als ondernemer meer opdrachten krijgt toegeschoven dan dat je tijd hebt. En voel je ook niet slecht als je iets uitbesteedt aan een collega. Besef dat jouw werk er alleen maar beter op wordt als je er de tijd voor kunt nemen en de rust in je hoofd hebt om je er stressvrij op te storten. 

Leestip: het boek ‘Nooit meer te druk’ van Tony Crabbe - €21,99 was voor mij een echte eye-opener. Het leerde me dat druk zijn niet zozeer een gegeven is, maar dat het eerder een mentaliteit is waar je zelf voor kunt kiezen (of niet).

Een mooie planner doet trouwens ook wonderen voor een goede planning. Deze fleurige werkplanner van Paper Time vrolijkt je vast meteen op.

Tip 4 - Geef jezelf schouderklopjes

Misschien ben je gezegend met een complimenteuze baas (lucky you!), maar het kan ook zijn dat jouw leidinggevende minder rijkelijk met complimentjes strooit. Besef in dat geval dat je je eigen schouderklopjes zult moeten uitdelen. Ga niet gedachteloos van de ene na de andere taak, maar sta er bij lastige taken of spannende presentaties even bij stil hoe goed je het hebt gedaan. Wees gepast trots. Als je je successen viert – ook de kleintjes – wordt je werk vanzelf een stuk leuker. 

Tip 5 - Strooi ook met complimenten naar anderen

Zo blij als jij wordt van schouderklopjes, zo blij zullen ook anderen zijn als ze een welgemeend compliment ontvangen. Deel dus ook vooral complimenten aan anderen uit.

Spreek het eens uit als je collega iets goed heeft gedaan, met een geweldig idee op de proppen komt of als je gewoonweg haar jurk van vandaag helemaal het einde vindt. Zij blij, jij blij. 

Tip 6 - Zorg voor een fijne werkplek

Je hoeft geen wetenschapper te zijn om te beseffen dat een bureau tussen vier grijze bakstenen muren zonder ramen niet bevorderend is voor je plezier en creativiteit. Nu kun je natuurlijk niet zomaar in een compleet ander kantoor gaan werken als je baas je een bepaalde kantoorplek heeft toebedeeld. Maar je kunt wel kijken naar de mogelijkheden om je werkplek op te leuken. 

Is er toevallig ergens anders een bureau naast het raam? Kun je een keer in de kantine gaan zitten als het daar prettiger werkt? Of kun je zelf met planten, fotolijstjes of andere accessoires je werkplek opfleuren. Dat geldt natuurlijk ook voor de thuiswerkers. Hang een leuke slinger op, zet een vrolijke klok neer en investeer in notitieboekjes die een stuk kleurrijker zijn dan de standaard exemplaren met saaie zwarte kaft. 

Wat dacht je bijvoorbeeld van dit leuke plantentafel-setje, waarop je twee gezellige mini-plantjes kwijt kunt? 
Houtmoed plantentafeltjes

💡 Lees ook: De meest inspirerende thuiswerkplek in 10 stappen

Tip 7 - Neem zelf het initiatief 

Nu kan het natuurlijk zo zijn dat je niet helemaal op je plek zit op je werk. Of dat nu komt door de collega’s, je leidinggevende of je taken – vervelend is het zeker. Weet in dat geval dat je zelf actie kunt ondernemen om je werkplezier te vergroten. 

Geef het bijvoorbeeld aan je leidinggevende aan als je te weinig uitdaging vindt in je werk en extra taken wilt. Ga op zoek naar een leuke cursus die je kunt volgen. Trek aan de bel als je agenda te vol is. En als je echt niet goed zit waar je zit, overweeg dan een vacaturesite uit te pluizen op zoek naar iets leukers. Weet dat je niet vastzit aan de plek waar je zit, hoe onmisbaar je je ook voelt. 

Jij beslist over jouw eigen geluk en je kunt zelf als geen ander aanvoelen of je dat hier vindt of toch liever ergens anders.
Bye collega's

💛 Vertel, wat is jouw ultieme tip om met meer plezier aan het werk te zijn? 
Laat het me hieronder weten! Ik ben reuze-benieuwd.

 

Romy Veul

De auteur: Romy Veul

Tekstschrijver, taalfanaat, gek op kleur en zo vaak mogelijk vrolijk. Dat is wie Romy Veul in een notendop is. Op haar blog Vaker Vrolijk neemt ze je mee in haar positieve hersenspinsels. Dit altijd met een bescheiden dosis humor en lekker kleurrijke foto's. De blogposts van Romy >

 

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.