Doorgaan naar inhoud
🍳 The gift that keeps giving: het geluksboek Happlify your life (€20) 👉 KLIK HIER
🍳 The gift that keeps giving: het geluksboek Happlify your life (€20) 👉 KLIK HIER
Happy Halloween (thuis op de bank)

Happy Halloween (thuis op de bank)

Komende zaterdag, 31 oktober, is het Halloween. In Amerikaanse films gaan kinderen dan verkleed langs de deuren om om snoep te vragen: trick or treat! De thuisblijvers dossen zich uit als Graaf Dracula om de bedelende kindertjes vervolgens de stuipen op het lijf te jagen. Dit fenomeen krijgt in Nederland steeds meer voet aan de grond.

Het lijkt alsof dit feest naar Europa is overgewaaid vanuit de VS, maar het is eerder andersom. De oorsprong van dit feest ligt in de Keltische traditie en gaat millennia terug.

De naam Halloween is een verbastering van het Middeleeuwse All Hallow’s Evening, waarbij ‘hallow’ voor heilige staat. Het is immers de vooravond van Allerheiligen dat op 1 november plaats vindt. De christelijke kerk heeft niet toevallig voor dit moment gekozen om stil te staan bij het leven van heiligen, hun dood en het overlijden van leden van kerkgemeenschap.

Samhain

Rond 31 oktober vierden de Kelten Samhain; voor hen het begin van het nieuwe jaar en een belangrijk magisch en feestelijk moment. De laatste oogst werd binnengehaald, het vee werd geslacht en er was een groot vuur dat de kou van de aanstaande winter nog even op afstand moest houden. Terwijl ze rondom dit vuur zaten, werden de dierbaren die in het afgelopen jaar waren gestorven herdacht. De Kelten geloofden dat er tijdens deze nacht een barst in de tijd ontstond, waardoor het voor de doden mogelijk werd om naar de aarde terug te keren. Om te blijven moesten de overledenen een lichaam vinden en de levende Kelten wilden niet overgenomen worden. Daarom verkleedden ze zich, zodat de doden zouden denken dat ze één van hen waren.

Samhain celebration - Scotland, UKSamhain celebration - Scotland, UK @robincanfield

Halloween-thuis-op-de-bank-checklist

Tegenwoordig is Halloween een feest van een heel andere orde, waar griezelen de boventoon voert. En dit jaar is ook Halloween natuurlijk anders dan anders, zonder kindertjes aan de deur en zonder een -verklede- Halloween-party bij vrienden. Maar toch kan je er thuis wat gezelligs griezeligs maken. Ik maakte deze checklist.

Halloween thuis 2020 checklist

Halloween

1 Decoratie - hol een pompoen uit en geef 'm driehoekige ogen en een enge mond. Zet er een waxinelichtje erin en klaar. Heb je tijd, maak er dan meer. Heb je dat niet, kleed dan de ruimte aan met kaarsen en waxinelichtjes.

 

The Nightmare before Christmas

2 Muziek -nog zo’n sfeermaker. Op Spotify staan verschillende kant en klare Halloween Playlists, hoe handig! Denk Zombie (van de Cranberries), This is Halloween (uit The Nightmare before Christmas), Black magic woman (Fleetwood Mac) en het hele repertoire van Marilyn Manson. Extra tip; de Classical Halloween-playlist!

 

Nori

3 Kleding - om goed in de sfeer te komen doet een verkleedpartij, eventueel aangevuld met schmink, wonderen. Met een beetje geluk laat je toch nog even de buurman schrikken, terwijl die zijn hondje uitlaat en per ongeluk bij je naar binnen kijkt.

 

Bloody mary

4 Food & Drinks - Natuurlijk mag een pittige pompoensoep niet op je Halloweentafel ontbreken, met een Bloody Mary of een bloedwijn on the side…

 

 

 

Sleepy hollow

5 Films & series -Netflix staat vol met films en series die ervoor zorgen dat je niet meer alleen naar het toilet durft. Kies voor klassieker Sleepy Hollow of ga voor de wat nieuwere titels Insidious of Holidays. Wil je wat langer griezelen dan zijn de series Chilling Adventures of Sabrina (persoonlijke favoriet) en The haunting of Hill House goede opties.

Fijne avond! 🧟‍♂️

Meer Halloween:

🎃 Halloween: easy budget zombie DIY tutorial

🎃 Happy stuff: Candy corn (en hoe je het zelf maakt)

  Over de auteur

  Femke Hesselink van Studio Kvinna
  Femke - getrouwd, mama van Annika (2019), Hengelo - heeft een grote liefde voor Zweden en dat zie je terug in haar frisse en vrolijke illustratiestijl, zie ook studiokvinna.nl (Happlify crew) en femkehesselink.nl. Ze weet veel over het hoge noorden en deelt dat graag met ons. Wat enorm aanstekelijk werkt!

  Houd je er ook van om anderen inspireren? Wil jij schrijven of visualiseren over het vinden van geluk in kleine, eenvoudige of logische dingen? Klik hier

  Happy thoughts

  Vorige Mijn boek voor jou: Happlify your life

  Laat hier wat vrolijks achter

  Reacties worden eerst eventjes gecheckt :-)

  * Verplichte velden