Denemarken: vikingen, sprookjes en lege stranden

Denemarken: vikingen, sprookjes en lege stranden

De wind door je haren, dwalen door de duinen, barnsteen zoeken op het strand en struinen door kleine dorpjes. Van het idee dat ik dit jaar misschien toch naar Denemarken ‘mag’, word ik heel blij. Want wat kijk ik uit naar een weekje rust, ruimte en natuur. Al een jaar of vijf pakken we minstens een keer per jaar de auto en rijden we in een kleine acht uur naar het noorden. Eerst met ons tweetjes, maar sinds vorig jaar juni ook met onze kleine meid.

Denemarken lijkt qua landschap en grootte wel wat op Nederland, maar waar we hier de ruimte met ruim 17 miljoen mensen moeten delen, zijn dat er in Denemarken nog geen 6 miljoen. En dat merk je al als je bij Flensburg de Duits-Deense grens overgaat; het landschap glooiend, weinig bebouwing en de snelweg leeg. Nou ja, niet echt leeg natuurlijk, maar vergeleken met de Nederlandse A1 of de Duitse A7 zeker wel.

Natuurlijk zijn er de grote steden als Kopenhagen, Arhus, Aalborg en Odense, waar samen ongeveer 20% van de hele bevolking woont. En ja, daar kan het wat drukker zijn. Maar verder is het lekker rustig.

De natuur in

Zoals ik al schreef heeft Denemarken wat betreft landschap wel wat weg van Nederland. Verwacht dus geen spectaculaire hoge bergen of dramatische rotspartijen. Maar wat dan wel? Wat denk je van maar liefst 7314 km aan kustlijn! Of van Rold Skov, 80km2 bos om in te verdwalen tussen pijnbomen, beuken, stroompjes en meertjes. Daarnaast bestaat Denemarken uit ruim 400 eilanden, waarvan er veel hun eigen geologische schatten herbergen.

Mijn favoriete gebied is west Jutland. Je zit er ver weg van de grote steden, het is er heerlijk rustig  en je kunt er huisjes huren die praktisch op het strand staan. Via www.dansk.nl kan je jouw ideale vakantiehuisje uitzoeken en boeken. En aangezien er zoveel kilometers strand zijn hier, is de kans groot dat je een stukje voor jezelf hebt. Alle ruimte om lekker te zonnen, schatten te zoeken en zandkastelen te bouwen.

Vikingen op Jutland

Historisch gezien heeft Denemarken een belangrijke rol gespeeld in het tijdperk van de vikingen. Deze Noormannen (en vrouwen!) gingen in 789 na Christus op rooftocht naar Engeland en trokken vervolgens al plunderend Europa door. Maar er was meer dan deze barbaarse praktijken; vikingen waren ook boeren, schepenbouwers, ambachtslieden en handelaars. In Denemarken zijn een aantal plekken waar je een goed beeld kan krijgen van hun dagelijkse leven. Zo is er in Ribe een viking openluchtmuseum en kan je in Jelling naar een museum waar alle aspecten van het viking bestaan prachtig uitgebeeld zijn.

Odense op Funen

Wil je graag een stad bezoeken, dan is Odense wat mij betreft echt een aanrader, ook met kinderen. Het ligt op het groene eiland Funen en is de geboorteplaats van de beroemde sprookjesschrijver Hans Christiaan Andersen. Denk De kleine zeemeermin, De prinses op de erwt en zelfs Frozen. Overal in het centrum is zijn geest aanwezig. Zo staan er een aantal grote bronzen beelden die zijn verhalen uitbeelden, kan je naar het H.C. Andersen Hus om je onder te dompelen in zijn sprookjes en ga je terug in de tijd in belevingsmuseum Møntergarden, toen deze man zelf nog een kind was. Om de dag af te sluiten is het fijn om naar Storms Pakhus te gaan. In deze foodhal net buiten het centrum is voor iedereen wat lekkers te vinden.Odense

Wil je nog meer in Scandinavische sfeer komen, kijk dan eens in mijn webshop Studio Kvinna. Daar vind je een heleboel kaarten, prints en woonaccessoires om je alvast in de stemming te brengen.

KORTING! Als Happlify-lezer krijg je met de code HAPPLIFY, tot 30 juni 2020, 15% korting op je bestelling.

  Over de auteur

  Femke Hesselink van Studio Kvinna
  Femke - getrouwd, mama van Annika (2019), Hengelo - heeft een grote liefde voor Zweden en dat zie je terug in haar frisse en vrolijke illustratiestijl, zie ook studiokvinna.nl (Happlify crew) en femkehesselink.nl. Ze weet veel over het hoge noorden en deelt dat graag met ons. Wat enorm aanstekelijk werkt!

  Houd je er ook van om anderen inspireren? Wil jij schrijven of visualiseren over het vinden van geluk in kleine, eenvoudige of logische dingen? Klik hier

  Happy thoughts

  Stond daar nog meer? Win: The Soos Candle Factory geurkaars

  Laat iets vrolijks achter

  Reacties worden eerst eventjes gecheckt.

  *best wel verplichte velden